Sonus Faber Guarneri Homage

De Guarneris klonken, direct nadat ik ze uit de doos had gehaald al meteen goed, maar uit de eerste luistersessie bleek dat met langdurig experimenteren ze nog meer subtiliteit zouden kunnen gaan onthullen. De Musical Fidelity A-1000 class-A versterker, alhoewel een beetje buiten de prijsklasse van de Guarneri, toonde dat deze luidsprekers een warme versterker nodig hebben die harmonisch in evenwicht is.

Omdat de Gaurneri een goede bas (binnen zijn natuurlijke grenzen) heeft, moet de versterker hierin competent zijn.

Kabels zijn van belang. Ik ben erachter gekomen dat van den Hul’s First en Second koolstofvezel kabels het beste werken. Het bi-wiren van de speakers zorgde voor maximale zuiverheid en transparantie. Speciale luidsprekers kabels zijn overbodig; ik probeerde van den Hul’s Revelation met heel erg goeie resultaten, maar ze pasten een beetje onhandig op de terminals. Wat goedkopere zilveren kabels, zoals Siltech en Kimber, waren ook effectief.

Geluid

Zodra alles op zijn plaats zat kwam de Guarneri echt tot zijn recht. Vergeet mainstream hi-fi; vergeet een oorverdovend volume; schedelsplijtende bas; en vergeet keiharde slam! In plaats daarvan, waardeer de zuiverheid, het onmiskenbare gevoel van levendigheid, en het gevoel van de aanwezigheid van echte geluiden in een luisterruimte – dit is waar het met de Guarneri om draait.

De luidspreker die het dichtst de kwaliteit van de Guarneri komt is de Quad ESL-63. Ik waardeer de kunst van de Guarneri om een Quad-achtig, elektrostatisch geluid met de twee moving-coil drivers te kunnen maken. Ik kan met zekerheid zeggen: “Als je de brede midrange echtheid van de Quad waardeert, maar een gevoelige, prachtig bewerkte kleine luidspreker op een lange, elegante paal wilt, kijk dan niet verder dan de Guarneri.”

Het is zeldzaam om een speaker te vinden die werkelijk in evenwicht is – met een tonaal, harmonische lineariteit die zich vanaf de hogere bas uitstrekt tot de hoge treble. In dit opzicht laat de Guarneri de andere Sonus Faber designs ver achter zich. De grote modellen, vooral de Electa Amator en Extrema, zijn luider, dynamischer, en hebben een betere en diepere bas; maar het gebeurd zelden dat een luidspreker zo waarheidsgetrouw aan de bron is als de Guarneri.

Verbazingwekkend is dat dit karakter geen muzikaal detail of sfeer verdoezelt. In feite klonken de Guarneris heel erg transparant, met een hoge resolutie en goede weergave van low-level detail en sfeer. Wat definitie ging alleen verloren wanneer de luidsprekers heel veel bas moesten weergeven. De reflex poort voegde dan wat lichte vervorming toe. 

Meer dan alles was er neutraliteit en weinig kleuring, door de precieze frequentie weergave en balans, een uitzonderlijke prestatie van de Guarneri. Het geluid van de Guarneri was prachtig in evenwicht – net zoals zijn uiterlijk. Er was geen diepe bas, maar omdat het geluid van de luidsprekers voor de rest zo compleet was, merkte ik het verlies niet op.

De innerlijke balans en gelijkmatigheid van de Guarneri waren zo goed dat de luidspreker ongelofelijk tolerant bleek richting een breed scala aan bijpassende attributen, zoals kabels en versterkers. Ze konden het best om gaan met natuurlijke akoestische geluiden; wat betekent dat, tot op zekere hoogte, de luidspreker misschien minder indrukwekkend is met zware rock of sterk gesynthetiseerde geluiden. Niettemin, ook al waren de Guarneris overtuigender met orkestrale muziek, ze ‘rockten’ nog steeds beter dan enig ander kleine luidspreker.

Subtiele geluiden, zoals de brushes op trommels en bekkens, en Airto Moreira’s natuurlijke percussie repertoire (Killer Bees, B&W Music 041), werden geproduceerd met de verrassende nauwkeurigheid van een goede electrostatic. Zang was gearticuleerd, ongedwongen, en harmonisch correct. Deze luidspreker had ontworpen kunnen zijn om alleen Vivaldi af te spelen, zo goed voelbaar was de sfeer. Zonder enige overdreven helderheid, liet deze luidspreker een prachtig strakke jazz combo’s horen.

Subtiel en delicaat als de Guarneri is heeft deze geen “power” versterker nodig. Integendeel, het ontleende zijn beste prestaties van een harmonisch match met een warme, pure versterker -bij voorkeur buizen- in het 50W-100W bereik (Solid-state versterkers zijn zeker niet uitgesloten, maar de Guarneri heeft zulke grote krachtpatsers als de Krell KSA-200S of -300S niet nodig, noch heeft hij hier baat bij). Met een dergelijke combinatie kon ik, zonder vermoeid te raken lange periodes naar digitale bronnen luisteren.

De Guarneri speelde ook redelijk luid, hij haalde met zijn gevoeligheid alles uit mijn versterker. Toen ik me eenmaal had aangepast aan zijn gevoel voor natuurlijkheid, vond ik dit systeem zeer bevredigend. Keer na keer had de weergave de ware klankrijkheid van een orkestrale trom, de zingende kwaliteit van een viool, en de attack en toonhoogte van een xylofoon. Op Steve Reich’s Music for Mallet Instruments (Elektra 7559-79220-2) onthulde de Guarneri het complexe samenspel van muzikale onderdelen, terwijl hij de samenhang van het geheel toch behield.

Conclusies

De Sonus Faber Guarneri Homage is een kleine luidspreker, maar toch portretteert hij muziek met stijl en klasse. Hoe kan je nou nuchter een waarde plaatsen op zo’n prachtig gebouwde behuizing, de visuele eenheid tussen de luidspreker en zijn voetstuk, en de geest en arbeid die in de creatie van dit opmerkelijke product zijn gegaan?

Technisch gezien is de Guarneri een zeer evenwichtig, elegant ontwerp. De Kleuring was laag, de eenheid van de weergave was zeer goed en het produceerde een heel fijn geluid. Het heeft geen extreme bas, maar de bas die het wel produceert is voldoende zwaar, articulerend, en melodieus. Echter, deze beschrijving doet geen recht aan de enorme kwaliteit aan geluid dat wordt geproduceerd door dit uiterst verfijnde instrument.

Als de Guarneri wordt aangedreven door goeie buizen versterkers, kan je de mechanica van hi-fi vergeten en muziek horen. Alhoewel het misschien niet geschikt is voor ‘headbangers’ of ‘technofreaks’, is de Sonus Faber Guarneri een klassieker waarvan je de aankoop niet zult betreuren. 

Prijs 6.999 € set

Millon Air Reference II   
Klank:
Als binnenkomertje werd gekozen voor een aantal rustige nummers. De sfeer werd door de Millon prima opgepakt met veel rust en ruimte. Mary Black: een mooi stemgeluid met veel gevoel. De stem staat vóór de speaker.
Daarna werd er wat geschoven om uiteindelijk uit te komen op een meter van de achter- en dezelfde afstand van de zijkant. Het laagaandeel is naar smaak in te vullen door naar voren en naar achteren te schuiven.


Avalon Sentinel II luidsprekers


Vanaf het begin van het eerste liedje van The French Triangle Test CD, creëerde de Sentinel II een wijd en diep geluid. Het geluid van elk afzonderlijk muziekinstrument scheen groot en vol. Ik was heel erg tevreden met de kwaliteit van de muziek. De saxofoon was warm en magnetisch en de blaasgeluiden droegen de kwaliteit van een grote hoeveelheid lucht die uit de bel van een sax werd geblazen.

 


Sonus Faber Guarneri memento
De Guarneris klonken, direct nadat ik ze uit de doos had gehaald al meteen goed, maar uit de eerste auditie bleek dat met langdurig experimenteren ze nog meer subtiliteit zouden kunnen gaan onthullen. De Musical Fidelity A-1000 class-A amplifier, alhoewel een beetje uit de prijsklasse van de Guarneri, toonde dat deze luidsprekers een zoete versterker nodig hebben die harmonisch in evenwicht is.


B&W 804 Diamond

B&W 804 Diamond vs. B&W 803D.

Ik heb de kans gehad om de "oude" 803D naast de 804 Diamond te zetten en ze te vergelijken. Ik was erg verrast. De 803D won zeker weten op het gebied van "grootheid van geluid" gezien zijn grotere kast. Maar, het kon (totaal) niet op tegen het "begrip" van het geluid dat uit de 804 Diamond kwam. De 803D klonk eigenlijk een beetje ingesloten en gedempt.


Aurum Cantus V2M

De gedetailleerde en ongekleurde midrange reproductie van de Aurum Cantus V2M zette me aan om te gaan graven voor mijn collectie van goed opgenomen vocale uitvoeringen. Bij "Round Midnight", van Ella Fitzgerald's Clap Hands, Here Comes Charlie! was elke zijdeachtige, wulpse stembuiging van Fitzgerald zo fascinerend dat ik op mijn notitieblok krabbelde: "Ze praat tegen me. Ze zingt tegen me..


Audiostatic dca 2

Pure 'full range' elektrostatische luidsprekers
Het nieuwe Audiostatic DCA (Direct Coupled Archive) luidspreker systeem is een combinatie van twee, vier, of zes pure 'full range' elektrostatische dipool luidsprekers. Die, afhankelijk van het aantal luidsprekers, de DCA2, DCA4, of DCA6 heten.


Focal Maestro Utopia III

Ik verwachtte een lange periode waarin ik de Maestro's moest laten 'inspelen', een zogenaamde break-in period, na mijn ervaring met de Electra 1007 Be boekenkast luidsprekers, maar hun balans veranderde zeer weinig na de eerste dag van gebruik. Ik vond het geluid van de Focal 1007 Be briljant; en in contrast was de Maestro Utopia eigenlijk een beetje mild, zelfs beschaafd


Cabasse Egea 3

De Egea 3 is een drie weg ontwerp: twee 170-millimeter bas drivers met 125-millimeter diameter Duocell cones die geladen zijn met een 'downward-firing' port dat uitkomt tussen de basis en de plint.

Rond 1.1 kHz kruist dit over naar één van Cabasse's speciale co-axial drive units, die een ringvormige membraam heeft en om een kleine hoorngeladen dome tweeter zit.


Burmester B25

De AMT tweeter van de B25 produceerde de treble en hogere midrange zonder moeite en met een gebrek aan oneffenheid. De vibe begeleiding in "The Mooche"van Rendezvous: Jerome Harris Quintet Plays Jazz glinsterde met cascades van duidelijk gedefinieerde harmonieen, terwijl de trompet en trombone solo's prachtig geluid leverden. Ik hield vooral van de subtiele harmonische boventonen in "Unspoken Words" in Joe Beck's The Journey en het angstaanjagende en transparante klokkengelui dat H. Owen Reed's La Fiesta Mexicana van Howard Dunn


Chario Academy Sovran

De meeste audioliefhebbers associëren Italiaanse luidsprekers met een warm, romantisch geluid. Hun aantrekkingskracht tot deze luidsprekers heeft meer te maken met hun hart dan hun hoofd. Maar niets van de timbre balans tot het algemene geluid van de Sovran zette mij tot zwijmelen


Genesis 1. 2

Het Genesis™ 1.2 luidspreker systeem is de nieuwste iteratie van het leidende luidspreker systeem van Genesis. Gecreëerd door de muziekliefhebber die geen compromissen accepteert in de reproductie van een muzikaal evenement, is de Genesis 1.2 het hoogtepunt van een 30-jaar oud nalatenschap van 'reference level line-source dipole' luidspreker systemen die hun oorsprong vinden in de Genesis I in 1993, en zelfs verder terug tot in de IRS™ in 1977.


JBL Synthesis 1400 Array BG
 


De 14" woofers produceerden een overtuigende volle klank met het orgel, zoals te horen is op in begin van Strauss's Also sprach Zarathustra, uitgevoerd door Erick Kunzel en de Cincinnati Pips op Time Warp (CD, Telarc CD-80106), en speelde de pijporgel's aanhoudende lage C (32Hz) dat James Busby's optreden van Howells' Master Tallis' Testament van Pipes Rhode Island (CD, Riage 101) afsluit. Beide selecties lieten de lucht in mijn kamer trillen en de losse radiator panelen rammelen.


Diapason Karis

Het is niet vaak dat we het woord 'polyhedron' tegenkomen, of het nou te maken heeft met hi-fi of niet. Echter, bekijk Diapason's verkoopbrochure en daar staat het, samengaand met uitdrukkingen als 'staven van massief walnoot', gebruikt om de constructie van de kast aan te duiden, en 'direct drive' technologie - refererend naar het ontbreken van een elektrische crossover tussen de mid/bass driver en luidspreker terminals.


Sonus Faber Guarneri Homage

De Guarneris klonken, direct nadat ik ze uit de doos had gehaald al meteen goed, maar uit de eerste auditie bleek dat ze extra lagen van subtiliteit zouden blijven onthullen, wat langdurig experimenteren verplichtte. De Musical Fidelity A-1000 class-A amplifier, alhoewel een beetje uit de prijsklasse van de Guarneri, toonde dat deze luidsprekers een zoete amp nodig hebben die harmonisch in evenwicht is.


ProAc Response D Two

In mijn luisterkamer had het Leben-ProAc koppel een mooi gebalanceerde combinatie van transparantie en helderheid dat samenging met muzikale zwaarte en warmte - geen gemakkelijk iets om voor elkaar te krijgen.


ProAc Response D18

ProAc maakt zelden blitse luidsprekers. De producten van het bedrijf hebben de neiging om er redelijk normaal uit te zien - en deze Response D18s lijken die trend te volgen.
Schrap de stijlvolle Ebony veneer - een £400 premium op de prijs die we al genoemd hebben - en je hebt, fysiek gezien tenminste, niets meer dan de zoveelste slanke two-way tower.


Quad ESL-989

De eerste luister sessie met een volledige Quad 99/909 stack was veelbelovend, maar nog niet beslissend. Zoals altijd klonken de pre-amplifiers van de Quad natuurlijk, maar met een gebrek aan finesse, detail, en algehele levendigheid, zelfs met bekwame power amps.
De 989 is de eerste echte full-range electrostaat die ik tegengekomen ben


Ruark Talisman III

Vijf-ster luidsprekers zijn meestal algemeen inzetbaar, werken goed in vele systemen, en stellen het grootste gedeelte van de tijd veel mensen tevreden - maar niet deze luidsprekers. De Talisman IIIs zijn geweldig, erg muzikaal, en in staat om vele luisteraars te betoveren, maar in tegenstelling tot de meeste producten die vijf sterren ontvangen hebben ze een merkbare zwakheid - hun treble prestaties.


B&W Nautilus

De B&W Nautilus zijn de front luidsprekers in een systeem dat gebruik maakt van vier B&W Nautilus 801s als sides en rears, een B&W HTM als middenkanaal, en de Krell Master Reference Subwoofer. Versterking wordt in dit systeem gedaan door 13 Krell 650W monoblokken - 8 van deze zijn voor de slakkenhuisachtige Nautilus, welk van de meeste anders luidspreker ontwerpen verschilt wegens het feit hij actief is: de crossovers komen in een aparte doos, splitsen het signaal, en geven het door aan elke versterker


B&W XT4

MUZIKALE PRESTATIES:

De XTs bleken zeer geschikt om het weelderige, neo-British Invasion geluid van de cd  Strange Geometry van de band The Clientele's te reproduceren, de delicate snaarinstrumenten in "I Can't Seem to Make You Mine" gaf het weer met een mooie combinatie van zijdeachtigheid en detail. Terwijl het dromerige pop nummer richting zijn hoogtepunt zweefde, werd ik getroffen door hoe duidelijk de verschillende instrumentele lagen - snaarinstrumenten, piano, vibrato gitaar - klonken


Genesis 2.2

Wauw, wat heb ik me vergist!
De allereerste noot liet niet alleen mijn vooroordeel verdwijnen, maar schudde ook aan de grondvesten van een paar van mijn overtuigingen die ik tijdens jaren gebruik van 'high-end' gereedschap gevormd heb. In het verleden ben ik grote creaties tegengekomen - zowel in een gecontroleerde omgeving als in demoruimtes - en hun neiging om een gigantisch beeld te projecteren, wat ongetwijfeld indrukwekkend is maar altijd vermoeiend wordt op de lange termijn, laat staan schaamteloos onrealistisch.

Infinity IRS Beta

Het woord dat de Infinity Betas het beste beschrijft is "fantastisch". Deze luidsprekers hebben meer aanleg om iemands haren overeind te doen staan dan enig ander systeem. Ik heb kippenvel van opnames met accordeon en harmonica solo's, wat ongehoord is, aangezien ik normaal gesproken geen van beide echt spannende muziek vindt om naar te luisteren.

 


Wilson Benesch Trinity

Wilson Benesch gaat misschien een zware strijd aan met de Trinity. Op het eerste gezicht verschilt het ontwerp weinig van de zeer gerespecteerde Arc van het bedrijf, met de toevoeging van een additionele super tweeter - en dat kan moeilijk het prijsverschil van £2000 rechtvaardigen.


Spendor SA1

Misschien lag het aan de begrensde lage bas output, maar het bleek relatief makkelijk om de optimale positie voor de Spendors te vinden in mijn kamer. Ik gebruikte mijn gebruikelijke 24" Celestion standaarden met de SA1s, de pilaar van elk van de standaarden gevuld met een mix van droog zand en lood. Onder het tapijt vastgenageld aan de grond, plaatsten deze standaarden mijn oren net boven te tweeter, maar ik had niet het idee dat ik onderuit moest zakken om een goede tonale balans te krijgen

Spendor A9

Het is gemakkelijk om een luidspreker als de Spendor A9 te onderschatten, hij kost immers $4000 en ziet er redelijk gewoontjes uit.Maar, zoals altijd, gaat het allemaal over de technische details. Spendor maakt zijn drive units binnenshuis in plaats van ze bij een OEM leverancier te halen. Dit geeft hun technici de vrije hand, gezien het feit dat een drive unit ontworpen kan worden voor een specifieke taak. Spendor heeft veel werk gedaan op cone materialen en is gegaan voor een cone van polypropeen en kevlar voor de twee bas drivers.

Dali Ikon 5mk2
De beste manier om een luidspreker te kiezen die bij jou past, is door op je oren te vertrouwen. Pak een aantal CDs mee die je kent en luister naar ze via zoveel mogelijk luidsprekers. Houd aantekeningen bij over hoe elke luidspreker klinkt, aangezien je dat waarschijnlijk snel weer zult vergeten. Daarom is het geweldig om in een gespecialiseerde audio zaak een comparator te gebruiken.

 


Dynaudio contour s3.4

Verwacht niet dat deze luidsprekers meteen goed klinken als ze net uit de doos komen. De eerste dag was verschrikkelijk. Het geluid was vervaagd, met teveel bas en een erg verzonken midrange. Er was geen stereo afbeelding van het geluid, zelfs niet met de beste opnames. Ik had deze ervaring ook met de Audience 42, dus ik verwachtte niet veel, maar ik verwachtte niet dat het zo erg zou zijn. Ik kreeg de luidsprekers op vrijdagmiddag, en na een paar uur van 'breaking in'


D
ynaudio Evidence Master

Dynaudio luidsprekers springen nooit op om één bepaald ding heel hard te zeggen, maar wat ze wel doen is alles ongelofelijk accuraat zeggen, zodat jij uiteindelijk iets als "wow! Deze luidspreker is zo natuurlijk!" moet zeggen. Ik heb vele luidsprekers van deze prijsklasse beluisterd, waaronder merken als Wilson en B&W. Geen van hun spreekt tot je zoals Dynaudio. Dit is veruit mijn favoriete referentie niveau luidspreker. In een notendop: hij brengt een heel erg natuurlijke weergave van alle instrumenten en frequenties over.


Dynaudio Excite X32

Alle Excite modellen zijn voorzien van een Magnesiumsilicaat Polymeer cone woofer met gegoten aluminium behuizingen en aluminium spoelen. Dynaudio's speciaal bedekte soft-dome tweeters, met nieuw ontworpen magneet structuren, sieren alle luidsprekers. De Excite luidsprekers zijn beschikbaar in esdoorn, kersen, palissander, en zwart essen fineer hout; mijn recensie exemplaren kwamen in een diep en donker palissander, wat er werkelijk prachtig uitzag


Infinity Reference Standard V

De Infinity Reference Standard is, tot nu toe, de beste prestatie ooit van een bedrijf dat gewijd is aan het verkennen van de grenzen van luidspreker technologie. Het is in elk aspect een systeem zonder compromissen. Het traditionele maken van luidsprekers heeft historisch gezien altijd een compromis moeten hebben  tussen verschillende ontwerp limieten (dingen als efficiëntie, krachtvermogen, dispersie, kastgrote, prijs, en andere factoren die ten koste van elkaar gingen) met een doel een "praktisch" eindproduct te bereiken