Sonus Faber Guarneri memento

In mijn meer dan twee maanden van luisteren produceerde de guarneri momento geen enkele onzuivere noot, en wist hij mij keer op keer te verbazen door een diepe, krachtige, goedgestructureerde, en lichtvoetige bas te produceren die geen last had van midbass bolheid of overhang-  de bas ging net onder 40Hz, wat diep genoeg is voor zowel akoestische als elektrische bas.

Acoustic Sounds’ recente 45rpm heruitgave van The West Montgomery Trio (2 LPs, Riverside RLP/AJAZ 1156) bestaat uit Montgomery, een ritme sectie van Melvin Rhyne die de orgel bespeelt, en Paul Parker op de drums. De orgel levert de bas lijn, en wanneer het geluid lager werd ging de Guarneri memento gewoon mee, mijn kamer onder druk zettend zonder bloat of enige overdrijving. Ik hoorde de luidspreker zich niet inspannen om de ‘impressie’ van bas te leveren, zoals sommige kleine overpresteerders soms doen. In plaats daarvan zou ik gezworen hebben dat er ergens in de kamer een subwoofer stond.

Ondanks zijn erfgoed in het weergeven van violen, kon de Guarneri memento heel goed ‘rocken’. Vanaf de diepe opening dreun  in Peter Gabriel’s “Red Rain” van Classis Records’ heruitgave op 200gm vinyl van So (geen catalogus nummer op LP of hoes), opgenomen in analoge en van de originele analoge tape ge-mastered, demonstreerde de onverwachte bas van de memento kracht en grip. Wanneer de drums bonsden antwoordde de memento met een verassende dringendheid.

Echter, wat de Guarneri memento niet kon leveren qua dynamiek bij de frequentie-extremen werd meer dan genoeg gecompenseerd door zijn magie in de midrange en hogere midrange. De speaker excelleerde in de weergave van een klein orkest, vocale ensembles, en solo-artiesten – zelfs op grotere tonelen. De recente 200gm, 45rpm heruitgave van Astor Piazolla’sAdios Noñino (Foné 013J), met violist Salvatore Accardo die het solo onderdeel uitvoert en het Orchestra da Camera Italiana begeleidt, is het soort muziek waarvoor de memento is uitgegeven. De middehal perspectief van de opnames klinkt het meest realistisch als het volume toepasselijk zachter is gezet. Accordo’s viool rijst dan melodieus, met een goeie afbeelding van het geluid, expressieve textuur, en harmonisch compleetheid – terwijl de akoestiek van de hal een subtiele en verrassend ruimtelijke backdrop levert. Draai het volume iets harder en het geluid wordt excessief midrange-achtig en schreeuwerig – te wijten aan het ruimtelijke perspectief van de opname, niet aan het muzikale karakter van de luidspreker.

De Guarneri momento’s midrange transparantie en vrijheid van congestie of opvallende tonale kleuring sleepte me volledig mee in de muziek – de subtielste muzikale en ruimtelijke details werden onthuld met een ongelofelijke precisie en in een veel grotere, diepere, en stabielere soundstage dan mogelijk zou moeten zijn voor zulke kleine luidsprekers. Solo vocalisten werden geproduceerd met een volledige afwezigheid van nasaal of amechtig geluid, of enige andere afleidingen, dankzij zowel de luidsprekers’ vrijheid van midbass bloat als zijn zijdeachtige  en fraai gedetailleerde ‘top end’.

Als je vooral van solo muziek of zang houdt, of van kleine ensembles, dan zal de Souns Faber Guarneri memento je niet teleurstellen. Het reproduceerde elk instrument in het orkest- koperblazers, houtblazers, snaarinstrumenten, of percussie – met een zijdeachtige puurheid van klank en textuur. De luidsprekers kwamen net op tijd om mijn recente verslaving aan, dankzij drie prachtig opgenomen en gedrukte LP sets van Telefunken Das Alte Werk, de heilige canates van J.S. Bach te stillen. Door de mementos wisten deze optredens van Nikolaus Harnoncourt en Concentus Musicus Wien nooit te falen in het produceren van een aangename roes terwijl ik geboeid werd door zang met een natuurlijke helderheid en door snaarinstrumenten en houtblazers met viscerale texturen en harmonische volheid, allen vrij  van enige vervormingen en afgezet tegen de achtergrond van de reflecterende hal. Toen het koor harmonieus inviel waren de individuele stemmen die over het toneel geprojecteerd werden solide, gewichtig, en als helder als high-definition audio hoort te zijn. Wanneer de massale stemmen sisklanken prononceerden klonken ze zoals ze live doen, in plaats van samen te klitten in mechanisch klinkende massa’s zoals vele luidsprekers ze weergeven.

Of hij nou aangedreven werd door de solid-state, 1000Wpc Musical Fidelity kW monoblokken of de 100Wpc Music Reference RM-200 buizenversterker: de Sonus Faber voerde dezelfde delicaat gebalanceerde act van detail, textuur, transparantie, en harmonische compleetheid op.

Terwijl de in-kamer metingen van de Guarneri misschien niet zo plat en indrukwekkend klinken als die van de Focal Electra 1037 Be, voorspel ik dat, met zijn meer gelimiteerde bandbreedte, de metingen van de momentos geloofwaardiger zullen zijn en redelijk plat, met een top-end ‘roll-off’ die ontworpen is om te compenseren voor de ‘roll-off’ onder 40Hz. Als er een milde midbass ‘bump’ is die is ontworpen om de illusie van bas te creëren, dan is hij extreem goed verborgen. Ik kon er geen horen toen ik naar muziek aan het luisteren was, alhoewel de impuls gecreëerd door de stylus op een plaat te zetten een mild verklikkend geluid maakte.

De prestaties van de Guarneri memento in de midbass en lagere midrange – vooral met goed opgenomen vrouwelijke zang – waren onberispelijk. De luidspreker leverde power in de lagere frequenties en produceerde verleidelijke, volstrekt geloofwaardige vertolkingen van mannelijke en vrouwelijke zang – een knappe prestatie voor zo’n kleine speaker.

Aan het einde van mijn luisterperiode kwam Sumiko’s John Hunter langs en sloot een REL subwoofer aan (aandreven door de versterker terminals). Ja, de sub  opende de soundstage wanneer de locatie van opnemen een grote hal was, en voegde gewicht en inhoud toe wanneer nodig zonder aandacht op te eisen. Ondanks het feit dat ik gewend ben aan een referentieluidspreker die zo laag als 20Hz kan gaan, miste ik dat extra lage octaaf niet wanneer ik luisterde naar de Guarneri mementos.

Conclusie

Deze luidspreker is een prachtige combinatie van kunst en wetenschap uit het huis van Serblin. Je zult wel veel moeten betalen voor uitstekende techniek, uitstekende bouwkwaliteit, en een ongelofelijke uitstraling. Je kan ergens anders betere extensie, meer dynamiek, en iets meer onthullende en luchtige hogere octaaf prestaties krijgen, en als je uitsluitend of voornamelijk naar rock luistert, dan smijt je puur je geld over de balk. Maar voor degenen die houden van klassieke muziek of jazz geproduceerd door kleine ensembles, niet de ruimte hebben voor grotere luidsprekers, en willen dat de luidsprekers die ze kopen een elegant ingerichte kamer aanvullen, dan zal je zeker genieten van de Sonus Faber’s Guarneri mementos.

Terwijl de Sonus Faber’s Guarneri memento niet extreem luid zal spelen, speelt hij luid genoeg, en terwijl hij niet heel erg laag gaat, gaat hij laag genoeg: net beneden 40Hz, met overtuiging. En terwijl het niet de dynamische ‘slam’ van een grotere luidspreker kan produceren, bood het een overtuigend spectrum aan dynamiek aan, vooral aan de microdynamisch kant van de schaal, waar muziek leeft en ademt.

Maar ik vergat snel en gemakkelijk wat de Guarneri memento niet kon gezien de kwaliteit van wat hij wel kon: transparantie, delicaatheid, detail; een gebrek aan mechanische artefacten zoals droogheid, vervorming, of onregelmatigheden; en een wijde, verrassend diepe, en ongelofelijk stabiele soundstage. In termen van puur muzikaal plezier en betrokkenheid staat de Sonus Faber Guarneri mementos aan de top van mijn luisterervaringen, met name in de weergave van kleine akoestische ensembles. Ik begon als een scepticus, maar de mementos heeft mij veranderd in een gelovige.

 

De Guarneri memento technologie

Sounus Faber ontwerper Franco Serblin ging de Guarneri Homage achterna met de Amati Homage en toen de spectaculaire Stradivari Homage, waarvan velen hoopten dat het -en vele mensen vinden het – zijn beste luidspreker prestatie tot nu toe zou zijn. Gebaseerd op zijn ervaring met het ontwerpen van de Stradivari, kwam Serblin met een (vooral in zijn bas) verbeterde versie van de Amati, de Amati anniversario. Nu komt de “opgefriste” Guarneri, waarin twee nieuwe aangepaste drivers zitten: een 1″ Scan-Speak ring-radiator tweeter, op 2.5kHz kruisend met een 6″Audio Technology polypropylene-cone woofer.

 Prijs 9.400 € set

Millon Air Reference II   
Klank:
Als binnenkomertje werd gekozen voor een aantal rustige nummers. De sfeer werd door de Millon prima opgepakt met veel rust en ruimte. Mary Black: een mooi stemgeluid met veel gevoel. De stem staat vóór de speaker.
Daarna werd er wat geschoven om uiteindelijk uit te komen op een meter van de achter- en dezelfde afstand van de zijkant. Het laagaandeel is naar smaak in te vullen door naar voren en naar achteren te schuiven.


Avalon Sentinel II luidsprekers


Vanaf het begin van het eerste liedje van The French Triangle Test CD, creëerde de Sentinel II een wijd en diep geluid. Het geluid van elk afzonderlijk muziekinstrument scheen groot en vol. Ik was heel erg tevreden met de kwaliteit van de muziek. De saxofoon was warm en magnetisch en de blaasgeluiden droegen de kwaliteit van een grote hoeveelheid lucht die uit de bel van een sax werd geblazen.

 


Sonus Faber Guarneri memento
De Guarneris klonken, direct nadat ik ze uit de doos had gehaald al meteen goed, maar uit de eerste auditie bleek dat met langdurig experimenteren ze nog meer subtiliteit zouden kunnen gaan onthullen. De Musical Fidelity A-1000 class-A amplifier, alhoewel een beetje uit de prijsklasse van de Guarneri, toonde dat deze luidsprekers een zoete versterker nodig hebben die harmonisch in evenwicht is.


B&W 804 Diamond

B&W 804 Diamond vs. B&W 803D.

Ik heb de kans gehad om de "oude" 803D naast de 804 Diamond te zetten en ze te vergelijken. Ik was erg verrast. De 803D won zeker weten op het gebied van "grootheid van geluid" gezien zijn grotere kast. Maar, het kon (totaal) niet op tegen het "begrip" van het geluid dat uit de 804 Diamond kwam. De 803D klonk eigenlijk een beetje ingesloten en gedempt.


Aurum Cantus V2M

De gedetailleerde en ongekleurde midrange reproductie van de Aurum Cantus V2M zette me aan om te gaan graven voor mijn collectie van goed opgenomen vocale uitvoeringen. Bij "Round Midnight", van Ella Fitzgerald's Clap Hands, Here Comes Charlie! was elke zijdeachtige, wulpse stembuiging van Fitzgerald zo fascinerend dat ik op mijn notitieblok krabbelde: "Ze praat tegen me. Ze zingt tegen me..


Audiostatic dca 2

Pure 'full range' elektrostatische luidsprekers
Het nieuwe Audiostatic DCA (Direct Coupled Archive) luidspreker systeem is een combinatie van twee, vier, of zes pure 'full range' elektrostatische dipool luidsprekers. Die, afhankelijk van het aantal luidsprekers, de DCA2, DCA4, of DCA6 heten.


Focal Maestro Utopia III

Ik verwachtte een lange periode waarin ik de Maestro's moest laten 'inspelen', een zogenaamde break-in period, na mijn ervaring met de Electra 1007 Be boekenkast luidsprekers, maar hun balans veranderde zeer weinig na de eerste dag van gebruik. Ik vond het geluid van de Focal 1007 Be briljant; en in contrast was de Maestro Utopia eigenlijk een beetje mild, zelfs beschaafd


Cabasse Egea 3

De Egea 3 is een drie weg ontwerp: twee 170-millimeter bas drivers met 125-millimeter diameter Duocell cones die geladen zijn met een 'downward-firing' port dat uitkomt tussen de basis en de plint.

Rond 1.1 kHz kruist dit over naar één van Cabasse's speciale co-axial drive units, die een ringvormige membraam heeft en om een kleine hoorngeladen dome tweeter zit.


Burmester B25

De AMT tweeter van de B25 produceerde de treble en hogere midrange zonder moeite en met een gebrek aan oneffenheid. De vibe begeleiding in "The Mooche"van Rendezvous: Jerome Harris Quintet Plays Jazz glinsterde met cascades van duidelijk gedefinieerde harmonieen, terwijl de trompet en trombone solo's prachtig geluid leverden. Ik hield vooral van de subtiele harmonische boventonen in "Unspoken Words" in Joe Beck's The Journey en het angstaanjagende en transparante klokkengelui dat H. Owen Reed's La Fiesta Mexicana van Howard Dunn


Chario Academy Sovran

De meeste audioliefhebbers associëren Italiaanse luidsprekers met een warm, romantisch geluid. Hun aantrekkingskracht tot deze luidsprekers heeft meer te maken met hun hart dan hun hoofd. Maar niets van de timbre balans tot het algemene geluid van de Sovran zette mij tot zwijmelen


Genesis 1. 2

Het Genesis™ 1.2 luidspreker systeem is de nieuwste iteratie van het leidende luidspreker systeem van Genesis. Gecreëerd door de muziekliefhebber die geen compromissen accepteert in de reproductie van een muzikaal evenement, is de Genesis 1.2 het hoogtepunt van een 30-jaar oud nalatenschap van 'reference level line-source dipole' luidspreker systemen die hun oorsprong vinden in de Genesis I in 1993, en zelfs verder terug tot in de IRS™ in 1977.


JBL Synthesis 1400 Array BG
 


De 14" woofers produceerden een overtuigende volle klank met het orgel, zoals te horen is op in begin van Strauss's Also sprach Zarathustra, uitgevoerd door Erick Kunzel en de Cincinnati Pips op Time Warp (CD, Telarc CD-80106), en speelde de pijporgel's aanhoudende lage C (32Hz) dat James Busby's optreden van Howells' Master Tallis' Testament van Pipes Rhode Island (CD, Riage 101) afsluit. Beide selecties lieten de lucht in mijn kamer trillen en de losse radiator panelen rammelen.


Diapason Karis

Het is niet vaak dat we het woord 'polyhedron' tegenkomen, of het nou te maken heeft met hi-fi of niet. Echter, bekijk Diapason's verkoopbrochure en daar staat het, samengaand met uitdrukkingen als 'staven van massief walnoot', gebruikt om de constructie van de kast aan te duiden, en 'direct drive' technologie - refererend naar het ontbreken van een elektrische crossover tussen de mid/bass driver en luidspreker terminals.


Sonus Faber Guarneri Homage

De Guarneris klonken, direct nadat ik ze uit de doos had gehaald al meteen goed, maar uit de eerste auditie bleek dat ze extra lagen van subtiliteit zouden blijven onthullen, wat langdurig experimenteren verplichtte. De Musical Fidelity A-1000 class-A amplifier, alhoewel een beetje uit de prijsklasse van de Guarneri, toonde dat deze luidsprekers een zoete amp nodig hebben die harmonisch in evenwicht is.


ProAc Response D Two

In mijn luisterkamer had het Leben-ProAc koppel een mooi gebalanceerde combinatie van transparantie en helderheid dat samenging met muzikale zwaarte en warmte - geen gemakkelijk iets om voor elkaar te krijgen.


ProAc Response D18

ProAc maakt zelden blitse luidsprekers. De producten van het bedrijf hebben de neiging om er redelijk normaal uit te zien - en deze Response D18s lijken die trend te volgen.
Schrap de stijlvolle Ebony veneer - een £400 premium op de prijs die we al genoemd hebben - en je hebt, fysiek gezien tenminste, niets meer dan de zoveelste slanke two-way tower.


Quad ESL-989

De eerste luister sessie met een volledige Quad 99/909 stack was veelbelovend, maar nog niet beslissend. Zoals altijd klonken de pre-amplifiers van de Quad natuurlijk, maar met een gebrek aan finesse, detail, en algehele levendigheid, zelfs met bekwame power amps.
De 989 is de eerste echte full-range electrostaat die ik tegengekomen ben


Ruark Talisman III

Vijf-ster luidsprekers zijn meestal algemeen inzetbaar, werken goed in vele systemen, en stellen het grootste gedeelte van de tijd veel mensen tevreden - maar niet deze luidsprekers. De Talisman IIIs zijn geweldig, erg muzikaal, en in staat om vele luisteraars te betoveren, maar in tegenstelling tot de meeste producten die vijf sterren ontvangen hebben ze een merkbare zwakheid - hun treble prestaties.


B&W Nautilus

De B&W Nautilus zijn de front luidsprekers in een systeem dat gebruik maakt van vier B&W Nautilus 801s als sides en rears, een B&W HTM als middenkanaal, en de Krell Master Reference Subwoofer. Versterking wordt in dit systeem gedaan door 13 Krell 650W monoblokken - 8 van deze zijn voor de slakkenhuisachtige Nautilus, welk van de meeste anders luidspreker ontwerpen verschilt wegens het feit hij actief is: de crossovers komen in een aparte doos, splitsen het signaal, en geven het door aan elke versterker


B&W XT4

MUZIKALE PRESTATIES:

De XTs bleken zeer geschikt om het weelderige, neo-British Invasion geluid van de cd  Strange Geometry van de band The Clientele's te reproduceren, de delicate snaarinstrumenten in "I Can't Seem to Make You Mine" gaf het weer met een mooie combinatie van zijdeachtigheid en detail. Terwijl het dromerige pop nummer richting zijn hoogtepunt zweefde, werd ik getroffen door hoe duidelijk de verschillende instrumentele lagen - snaarinstrumenten, piano, vibrato gitaar - klonken


Genesis 2.2

Wauw, wat heb ik me vergist!
De allereerste noot liet niet alleen mijn vooroordeel verdwijnen, maar schudde ook aan de grondvesten van een paar van mijn overtuigingen die ik tijdens jaren gebruik van 'high-end' gereedschap gevormd heb. In het verleden ben ik grote creaties tegengekomen - zowel in een gecontroleerde omgeving als in demoruimtes - en hun neiging om een gigantisch beeld te projecteren, wat ongetwijfeld indrukwekkend is maar altijd vermoeiend wordt op de lange termijn, laat staan schaamteloos onrealistisch.

Infinity IRS Beta

Het woord dat de Infinity Betas het beste beschrijft is "fantastisch". Deze luidsprekers hebben meer aanleg om iemands haren overeind te doen staan dan enig ander systeem. Ik heb kippenvel van opnames met accordeon en harmonica solo's, wat ongehoord is, aangezien ik normaal gesproken geen van beide echt spannende muziek vindt om naar te luisteren.

 


Wilson Benesch Trinity

Wilson Benesch gaat misschien een zware strijd aan met de Trinity. Op het eerste gezicht verschilt het ontwerp weinig van de zeer gerespecteerde Arc van het bedrijf, met de toevoeging van een additionele super tweeter - en dat kan moeilijk het prijsverschil van £2000 rechtvaardigen.


Spendor SA1

Misschien lag het aan de begrensde lage bas output, maar het bleek relatief makkelijk om de optimale positie voor de Spendors te vinden in mijn kamer. Ik gebruikte mijn gebruikelijke 24" Celestion standaarden met de SA1s, de pilaar van elk van de standaarden gevuld met een mix van droog zand en lood. Onder het tapijt vastgenageld aan de grond, plaatsten deze standaarden mijn oren net boven te tweeter, maar ik had niet het idee dat ik onderuit moest zakken om een goede tonale balans te krijgen

Spendor A9

Het is gemakkelijk om een luidspreker als de Spendor A9 te onderschatten, hij kost immers $4000 en ziet er redelijk gewoontjes uit.Maar, zoals altijd, gaat het allemaal over de technische details. Spendor maakt zijn drive units binnenshuis in plaats van ze bij een OEM leverancier te halen. Dit geeft hun technici de vrije hand, gezien het feit dat een drive unit ontworpen kan worden voor een specifieke taak. Spendor heeft veel werk gedaan op cone materialen en is gegaan voor een cone van polypropeen en kevlar voor de twee bas drivers.

Dali Ikon 5mk2
De beste manier om een luidspreker te kiezen die bij jou past, is door op je oren te vertrouwen. Pak een aantal CDs mee die je kent en luister naar ze via zoveel mogelijk luidsprekers. Houd aantekeningen bij over hoe elke luidspreker klinkt, aangezien je dat waarschijnlijk snel weer zult vergeten. Daarom is het geweldig om in een gespecialiseerde audio zaak een comparator te gebruiken.

 


Dynaudio contour s3.4

Verwacht niet dat deze luidsprekers meteen goed klinken als ze net uit de doos komen. De eerste dag was verschrikkelijk. Het geluid was vervaagd, met teveel bas en een erg verzonken midrange. Er was geen stereo afbeelding van het geluid, zelfs niet met de beste opnames. Ik had deze ervaring ook met de Audience 42, dus ik verwachtte niet veel, maar ik verwachtte niet dat het zo erg zou zijn. Ik kreeg de luidsprekers op vrijdagmiddag, en na een paar uur van 'breaking in'


D
ynaudio Evidence Master

Dynaudio luidsprekers springen nooit op om één bepaald ding heel hard te zeggen, maar wat ze wel doen is alles ongelofelijk accuraat zeggen, zodat jij uiteindelijk iets als "wow! Deze luidspreker is zo natuurlijk!" moet zeggen. Ik heb vele luidsprekers van deze prijsklasse beluisterd, waaronder merken als Wilson en B&W. Geen van hun spreekt tot je zoals Dynaudio. Dit is veruit mijn favoriete referentie niveau luidspreker. In een notendop: hij brengt een heel erg natuurlijke weergave van alle instrumenten en frequenties over.


Dynaudio Excite X32

Alle Excite modellen zijn voorzien van een Magnesiumsilicaat Polymeer cone woofer met gegoten aluminium behuizingen en aluminium spoelen. Dynaudio's speciaal bedekte soft-dome tweeters, met nieuw ontworpen magneet structuren, sieren alle luidsprekers. De Excite luidsprekers zijn beschikbaar in esdoorn, kersen, palissander, en zwart essen fineer hout; mijn recensie exemplaren kwamen in een diep en donker palissander, wat er werkelijk prachtig uitzag


Infinity Reference Standard V

De Infinity Reference Standard is, tot nu toe, de beste prestatie ooit van een bedrijf dat gewijd is aan het verkennen van de grenzen van luidspreker technologie. Het is in elk aspect een systeem zonder compromissen. Het traditionele maken van luidsprekers heeft historisch gezien altijd een compromis moeten hebben  tussen verschillende ontwerp limieten (dingen als efficiëntie, krachtvermogen, dispersie, kastgrote, prijs, en andere factoren die ten koste van elkaar gingen) met een doel een "praktisch" eindproduct te bereiken